На 5 май любителите астрономи ще могат да проследят второто за

...
На 5 май любителите астрономи ще могат да проследят второто за
Коментари Харесай

Нещо уникално ще се случи точно в 20:29 часа на 5 май в небето над България

На 5 май феновете астрономи ще могат да проследят второто за годината затъмнение и първото лунно от полусянката на Земята. 

То ще може да се следи от България от момента на залеза на Слънцето, който ще бъде непосредствен до изгрева на Луната в 20:29 ч. на 5 май за София, сподели Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при Българска академия на науките и катедра „ Астрономия “ при СУ „ Св. Климент Охридски “, представен от Българска телеграфна агенция.

Той е създател на изданието „ Гид на фена астроном ” на катедра „ Астрономия ” на Физически факултет на СУ „ Св. Климент Охридски ”, чието пето издание вече е налично онлайн за феновете астрономи.

Явлението ще стартира много по-рано – още в 18:14 ч. българско време на 5 май, когато Луната ще стартира да навлиза постепенно в земната полусянка, посочи за Маркишки.

Максималната фаза на затъмнението ще настъпи в 20:23 ч.– броени минути преди лунния изгрев за София, което значи, че Луната ще изгрее със затъмнен горен ляв завършек на своя диск. Явлението ще бъде очевидно недълго по-късно, защото лунните затъмнения от полусянката са добре забележими за относително къс период време към техния най-много – докъм 45 минути, съгласно магнитуда на затъмнението, сподели физикът.

„ Тъй като на 5 май затъмнената Луна ще бъде напълно ниско на изток-югоизток при започване на така наречен цивилен сумрак, нужно е да потърсим наблюдателно място с открит небосвод в тази посока. Желаещите да видят явлението могат да си оказват помощ с бинокъл, през който биха забелязали по-лесно затъмнената област върху лунния диск ”, поучава Маркишки.

Той уточни, че наблюдаващите от Източна България ще имат преимущество – за Варна Луната ще изгрее в 20:13 ч. и затова оттова явлението ще се следи по-дълго време, в това число и сега намаксималната фаза в 20:23 ч. Луната ще напусне полусянката на Земята в 22:32 ч.

„ Добре ще бъде да напомним, че при лунните затъмнения от полусянката на Земята не се следят частични етапи и цялостна фаза ”, сподели астрономът.

Той посочи, че към момента на максимума част от лунния диск е с намалена бляскавост – наподобява като че ли е „ посивяла “. Освен това в някои случаи, също към момента на максимума, можем да видим леки оцветявания на лунния диск в разнообразни нюанси, сподели той.

За разлика от слънчевите затъмнения, лунните са забележими от доста по-обширна част от земното кълбо. Затъмнението на 5 май ще се следи от Азия без най-северните ѝ региони, Австралия, от Европа без най-западните ѝ елементи и без Скандинавския полуостров, от Африка и Антарктика.

Магнитудът на затъмнението ще бъде 0.965, което значи, че по време на оптималната фаза Луната ще е навлязла в земната полусянка с съвсем целия си диаметър. По време на явлението Луната ще бъде в съзвездието Везни, а Слънцето – в Овен, сподели специалистът.

Пълнолуние – лунно затъмнение в знака на Скорпиона. Това е най-страстният, прочувствен, вълшебен и рисков знак в Зодиака.

Лунното затъмнение, което е допустимо единствено по време на Пълнолунието въздейства на вътрешния ни свят, психическото ни положение, потребностите, фамилните каузи, взаимоотношенията с роднините.

Предстоящото Пълнолуние ще има магическа мощ, мощна сила, която ще разреши да трансформираме действителността. В този ден ще се изострят желанията, възприятието за ревнивост, влеченията и зависимостите от другите хора.

Затъмнението е обвързвано с финансовата сфера, естествените запаси, заемите, недвижимото имущество. В тези сфери може да се чакат промени. Денят ще затруднява прочувствената непоклатимост и яснотата на мозъка.

Това е интервал на непредсказуеми събития, повдигането на комплицирани тематики, повтарящите се събития, може да зародят неприятни обстановки, които да се влошат, а виталните уроци да се ожесточат. Разумният, мислещ човек може да доближи високо духовно израстване при вярното потребление на капацитета на лунното затъмнение на 5 май.

Потапяйки се надълбоко във вътрешния си свят може да се разрешат персоналните въпроси, да се проучват минали събития и да се открие повода за проблемите.

В този ден се дава късмет да се трансформират вълнуващи обстановки, да се промени обкръжаващата реалност, да се повлияе върху мисленето на различен човек.

Пълнолунието на 5 май 2023 година ще е най-тежко за представителите на знака Телец, Лъв, Скорпион, Водолей. Бъдете деликатни, не пришпорвайте събитията, заемете изчаквателна позиция, пробвайте се да установите връзка с подсъзнанието си. Не употребявайте субстанции, настоящи на съзнанието!

Периодът е подобаващ за това да се отървете от нездравословни привички и токсични връзки. Сега е моментът да се самоусъвършенствате. Сега от изключително значение ще е самоконтролът и дисциплината.

Не се привързвайте към материални движимости и земни удоволствия. Концентрирайте се върху духовното. Това е време за освобождение от предишното и от непотребното. Може да раздадете или изхвърлите старите си движимости.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР